2020. november 15., vasárnap

Bölény

 Az európia bölény ( Bison bonasus) azon fajokhoz tartozik, mely az állatkerteknek köszönheti létezését, ugyanis a korábban még Magyarországon is előforduló állat az 1920-as években kipusztult Európában, de csak a szabad természetben. 

 

 Hála az 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaságnak, akik számba vették az összes állatkertekben fellelhető állatot, összegyűjtötték azokat és elkezdték zárt tartási körülmények között tenyészteni, majd visszatelepíteni a szabad természetbe. 



A Rodope hegység a Rewilding Europe működésének egyik kiemelt természetvédelmi területe, ahol egykor őshonos volt az európai bölény, azonban már évszázadokkal ezelőtt eltűnt a természetes ökoszisztémából. A Rewilding Europe tevékenysége révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek meg Bulgáriába, amelyek 2015. óta már szaporodnak is. 2017-ben két további egyed csatlakozott a csapathoz. A kis csorda 2019-ben került szabadon engedésre, így ma már újra vadon élhetnek. 



A tenyészprogram sikerei azt eredményezték, hogy az 1950-es évek óta több helyre sikeresen vissza is telepítették Európa legnagyobb szárazföldi emlősét és ma már 6.200 egyedre becsülik vadon élő állományát. 



2018 májusában különleges és ritka állat nevelkedett a Nyíregyházi Állatparkban. Egy kis európai bölény cseperedett a park egyik istállójában. Az apróságot a születése után az apja megtaposta, s a gondozók mentették ki a csapatból. 

A nyíregyházi szakemberek szerették volna ha természetes viselkedésformát tanul a kis állat, egy fiatal bölénycsordába került a Miskolci Állatkertbe, ahol egészen 2 éves koráig élt…mielőtt élete legnagyobb kalandjára indult.  


(Forrás:sostozoo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése