2012. szeptember 5., szerda

Jeladós gólyák

A tavalyi igen sikeres költési szezonnal ellentétben, idén jóval kevesebb fehér gólya fiókát tudtak szüleik felnevelni.


Az MME szlovák partnerszervezeteivel, a BirdLife Szlovákiával és Raptor Protection of Slovakia-val közösen 7 fehér gólyára szereltek műholdas nyomkövetőt, hogy pontos adatokkal rendelkezzenek a szabadon engedett madarak mozgásáról feltérképezve a potenciális veszélyforrásokat.


Górés-tanyán 2 fiatal gólyára szereltek jeladót.


A fiatal gólyák az első kirepülés után számos esetben nem elég erősek a fészekbe való visszatérésre, éhen halnak, túlzott bizalmasságuk miatt ragadozó áldozatává vállnak vagy elgázolják őket.

Az első éves madarak különösen nagy számban pusztulnak el a kis- és középfeszültségű elektromos hálózatokon történő áramütés miatt, valamint a vonulási útvonalon és az afrikai telelőhelyeken is számtalan tényező veszélyezteti őket.




Patak, a július 22-én fészkéből kiesett fehér gólya, amelyet az MME, a Bükki Nemzeti Park és a Fővárosi Állatkert munkatársai közösen mentettek meg és gyógyították ki lábsérüléséből, augusztus 6-án kapta meg jeladóját. Románián, Bulgárián, Törökországon, Szírián, Izraelen és Egyiptomon keresztül mára eljutott Csád területére.


A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg.

(forrás:mme.hu - greenfo.hu)
(fotó:Szász Péter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése