2013. szeptember 6., péntek

Ménes gólya - Élt még 1 napot :-(

Szomorú vége lett :-(


Haitham Ibrahim, a gólya mentésében részt vevő Egyiptomi Környezetvédelmi Ügynökség (EEAA) munkatársa, szeptember 5-én éjjel 10 órakor arról tájékoztatta a MME program vezetőjét, hogy Ménest a szigeten élő egyik család levadászta és megette. Az ismételt helyszíni kiszállást követően Ménes jelölőgyűrűjét és a még mindig aktív, tehát újra felhasználható jeladóját sikerült a családtól megszerezni; jelenleg folyamatban van az eszköz visszaküldése Magyarországra.Bár az eset szomorú, a vonuló madarakra, az európai kontinensen is leselkedik veszély, a nagyobb testű madarak közül leginkább az elektromos hálózat szed áldozatokat.

Fotó:NCE

Ménes két, szintén jeladóval felszelt testvére és fajtársa Európát sem tudta elhagyni, mindkét madár halálos áramütésben pusztult el. Ménes történetében ismét beigazolódott, hogy a madarakra szerelt, az állatokat a mindennapi életükben nem zavaró jeladók nélkülözhetetlen és mással nem helyettesíthető adatokat szolgáltatnak életükről. A világhírre szert tett magyar gólya pusztulása fontos jelzés az egyiptomi hatóságok számára, hogy az elengedés helyszínéül szolgáló védett területen további erőfeszítéseket kell tenni a lakosság természetvédelmi felvilágosítása (és akár az életminőség javítása) terén.


Fotó:NCE



A Ménes egy olyan núbiai népcsoporthoz tartozó család eledele lett, akik napi táplálékuk megszerzése miatt vadásznak madarakra.A fehér gólyák azért is vannak veszélyben, mert a hazai állomány szinte 100 százaléka lakott területen, az ember közvetlen közelében biztonságban és táplálékbőségben éln. Különösen a Méneshez hasonlóan rutintalan (idei fiókaként az első vonulását végző) gólyák esetében jellemző, hogy a hazai jó tapasztalataik alapján a vándorlási útvonalon nem kerülik, sőt lehet, hogy keresik az ember közelségét, így az évezredes madárvadászati gyakorlattal rendelkező törzsek könnyű prédájává válnak.




 


A vonulási útvonalon lévő országokban sajnos továbbra is jellemző a madarak sport és fogyasztási célú vadászata. Ez a Földközi-tenger térségében jelentős természetvédelmi problémát okoz, például Olaszországban és Máltán. A Szahara térségében a madárpusztítás hátterében jelentős részben a szegény lakosság húshoz jutásának igénye áll, ennek kapcsán még nagyobb nehézségekbe ütközik a vonuló madarak védelme.



Ménes gólya - H 943 gyűrű 


Szécsény, Pösténypuszta városrészén, egy vízmű telepen bújt ki a tojásból Ménes, anyja szintén gyűrűs madár. Ez alapján tudjuk, hogy 2009-ben Ipolyvecén a Dózsa György út 20. szám alatt lévő fészekben kelt ki. A tojó már 2012-ben a környéken tartózkodott, de akkor nem költött. 2013-ban először kezdett költésbe abban a fészekben melyből Ménesék kirepültek. Az apa, a hím madár gyűrűtlen. Ménes és fészektestvére Pöstény augusztus elején kapták meg jeladójukat.



Ménes augusztus közepéig szülőhelyén az Ipoly-völgyben tartózkodott, majd csapatával 2 napot a Hortobágy térségében töltött, ahol madarászoknak sikerült lencsevégre kapniuk. Majd tett egy nagy kört Berettyóújfalu és Nagyszalonta között, végleg pedig augusztus 18-án hagyta el az országot és a Kárpátok lábánál töltötte az estét. Másnap átkelt a Kárpátokon.





19-én még Romániában a Duna mellett éjszakázott, majd 20-án már Bulgáriában. 21-én a bulgár-török határ közelébe ért, majd 22-én Görögország érintésével érkezett Törökországba, ahol a szokványos Boszporuszi átkelés helyett, a Márvány-tenger felett repült át. 24-én Törökországban elérte a fő vonulási útvonalat Kónya térségében és innen már azon haladt.





26-án ért Szíriába és az estét Aleppó térségében töltötte, másnap pedig Damaszkusz térségében éjszakázott. 28-án lépte át a jordán határt, 29-én pedig az izraelit, de még aznap átrepült Egyiptomba. 30-án átkelt a Vörös-tengeren és az este Dishna mellett a Nílus-völgyébe érkezett meg 3700km-nyi vonulás után. Valószínűleg itt fogták be, mert az sms küldés leállt.


Isten veled drága Ménes...testvéreiddel együtt szálljatok, repüljetek ott fent...ahol már senki nem bánthat :-( 


Forrás: National Geographic
és MME
Fotó: Papp Ferenc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése