2013. március 15., péntek

Békési jeladós parlagi sasok

Krisztián, a júliusban, Békés megyében műholdas jeladót kapott parlagi sas októberben hosszú útra indult.

Krisztián parlagi sas - Fotó: Őze Péter


Néhány nap alatt maga mögött hagyta Romániát és Bulgáriát, október végén átkelt a Boszporuszon, elidőzött kicsit Törökországban, majd Szíriában tartózkodott.


 
Hamarosan visszafordult és Délkelet-Törökországban áramütés érte nov 15 körül.


Utolsó kép róla, sajnos már csak így :-(Míg Krisztián eddig közel 2500 kilométert tett meg, addig a másik, szintén Békés megyében jeladót kapott parlagi sas, Kriszti úgy tűnik, nem ennyire kalandvágyó.

Kriszti parlagi sas - Fotó: Czifrák Gábor


Ő kikelésének helyéről, a Dévaványai-síkról egyelőre csak a Hortobágyig merészkedett.Február végén, Szeged környékén járt.A két madarat egyébként, ahogy a Parlagi sas LIFE+ program keretében jeladót kapott többi sast is, az idei londoni olimpia magyar aranyérmeseinek tiszteletére nevezték el.
Krisztiánnak a tornász Berki Krisztián és a kalapácsvető Pars Krisztián, míg Krisztinek az aranyérmes, kajak négyes tagja, Fazekas Krisztina lett a névadója.


Az idei jeladós parlagi sasok közül eddig a jászsági Gabi jutott legtávolabbra.
Gabi parlagi sas - Fotó: Fatér Imre


Az eddigi legnagyobb felfedező hajlammal rendelkező sas, már október elején elindult délnek átszelte a Balkán-félszigetet, egy nap alatt átrepülte a Földközi-tengert Líbiáig, átszelte 3 hét alatt a Szaharát és a Száhel-övezetet, majd végül a nyugat-afrikai szavannán kezdett telelésbe.
Összesen 15 országban járt, Nyugat-Afrika több országából ő szolgáltatta az első adatait fajának.
Utolsó jelei 2013. január 23-án érkeztek Ghánából, ezt követően sajnos nem tudni mi történt a madárral vagy a jeladójával.
 

Gabi legutolsó térképe.

(forrás:kmnp.hu)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése