2012. december 17., hétfő

Hazánkban telelő vörösnyakú ludak

Kevesebb vörösnyakú ludat láttak

A vörösnyakú lúd az IUCN Vörös Listáján a veszélyeztetett, csökkenő állományú fajok közé tartozik.

Magyarországon e fokozottan védett madárfaj természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

A Hortobágy és a Nagykunság területén most 79 példányt figyeltek meg.




A madár Oroszország Közép-Szibéria arktikus területein, elsősorban a Tajmír-, Gidan- és Jamal-félszigeteken költ, azon belül is az állomány 70% a Tajmíron.

Az 1950-es évek előtt ez a színpompás vadlúdfaj elsősorban a Kaszpi-tenger nyugati partjainál telelt, majd a telelőterület – elsősorban a túlzott vadászat és a telelőterületek tönkretétele miatt – fokozatosan áttevődött a Fekete-tenger nyugati partvidékére.




Egyre gyakrabban vetődik el Európa nyugatibb felére, ennek megfelelően a Kárpát-medence területén is egyre gyakoribb jelenségnek számít ez a csökkenő világállományú madárfaj.

Magyarország területén első alkalommal 1916-ben bukkant fel a Hortobágy területén, mely azóta is az egyik legfontosabb előfordulási helyének számít.


Vörösnyakú lúd lilikekkel. Fotó: Tar János


Hazánkban elsősorban a nagy lilik csapataiban fordul elő, megjelenésére október végétől lehet számítani, a maximum egyedszámok pedig novemberben jelentkeznek.

Az 1980-as évektől a hazánkban időző madarak száma növekedik, a 2000-es években már elérte a 200 példányt is.

A madarak a hajnali órákban az éjszakázóhelyekről a táplálkozóterületekre húznak ki, mely általában egy frissen kizöldülő szikes puszta vagy gabonavetés.

Napos időjárás esetén a vadludak ivás és pihenés céljából valamilyen vizes élőhelyet keresnek fel, ahol számolásuk a legbiztosabb.


(forrás:greenfo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése