2012. szeptember 14., péntek

Kuhi lett a 406.madárfaj

406-ra emelkedett a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma, miután egy kuhit (Elanus caeruleus) figyeltek meg múlt héten a Zámolyi-medencében, a vértesi natúrparkban.

A madarat elsőként Szalai Gábor, a Pro Vértes munkatársa észlelte. A kuhi vágómadárfélék családjába tartozó, vércse méretű, kicsit széles, de hegyesedő szárnyú világos szürkés színezetű ragadozó madár.

Színezetéből azt is meg tudta állapítani, hogy öreg madárról volt szó.Szaharától délre Afrikában általánosan elterjedt, de Indiában, Hátsó Indiában és az egész Indonéz szigetvilágban is fészkel.

Spanyolországban 1975-ben költött először és azóta már jelentős fészkelő állomány alakult ki.

Portugáliában először 1944-ben, majd 1963-ban költött egy-egy pár, rendszeres fészkelőnek azonban csak 1976-tól tekinthető.

Európában Lengyelországból, Görögországból, Németországból és Ausztriából is vannak alkalmi előfordulásáról adatok.

Legfrissebb és hozzánk legközelebbi adat, augusztus 15-én Nyitra mellett, rövid időre észlelték madarászok. Feltételezhető, hogy az a madár jelent meg itt is a Zámolyi-medencében, ezt persze semmilyen tudományos jelölés nem bizonyítja.

Élőhelyei a nyílt gyepes, ligetesen fákkal tarkított területek.

Elsődlegesen kisemlősöket, rágcsálókat zsákmányol, a vércsénél erősebb testalkata és gyors mozgása miatt, madarak is szerepelnek az étlapján. Elképzelhető, hogy a felmelegedés, a szárazság, vagy az élelemhiány hozta erre a vidékre.


( Szalai Gábor fotóján a Kuhi zsákmánnyal a karmai között. )
( forrás: greenfo )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése