2012. január 21., szombat

Az év madara, hala, fája



2012 év madara az egerészölyv

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul.

Az egerészölyv néhány tízezer példányra tehető hazai állománya állandó, amely télen feldúsul a hozzánk északról érkező példányoknak köszönhetően.

Fő táplálékát a kisemlősök jelentik, azonban legfontosabb zsákmánya a mezei pocok.

Fészkét szinte kizárólag fákra, általában a lombkorona középső részébe építi. Fészekalja leggyakrabban 2-3, ritkán 1 vagy 4 tojásból áll, amelyeket általában március végén - április elején rak le. Az átlagosan 35 napig tartó kotlásban mindkét szülő részt vesz. A fiókák júniusban hagyják el a fészket, de ezt követően még több hétig a szülőkkel maradnak.


Az elmúlt években mintegy 800 áramütött és 300 mérgezett ölyv került elő, az áldozatok száma azonban ennek többszöröse. Hazánkban 1933 óta élvez lelövési tilalmat, 1954 óta törvény által védett, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer Ft.




Széles kárász az év hala 2012-ben.

A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.



A zselnicemeggyet választotta 2012-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület.

Erősen illatos, 15-20 fehér virágból álló fürtös virágzata a mészkerülő erdők patak- és folyómenti részeinek dísze. A magyar nyelv ismeri még májusfaként, büdöshársként, gyöngyvirágfaként vagy apró fekete terméseire utalva vadmeggyként és kutyacseresznyeként.

(forrás és további info itt olvasható: http://greenfo.hu/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése