2011. július 31., vasárnap

Gólyák a szántáson

Hogy mit csinálnak gólyáink mikor épp nem a fészekben vannak? ....hát ezt, loholnak a szántáson ;-)



(forrás:FB0073feltöltő)

Társasházi élet Tiszalökön :-)

Orbán Zoltán felvétele - MMEBirdLifeHungary

Barátpapagáj és fehér gólya közös fészkelése

Apaj jeladós gólyánk

Apaj gólyafinkról friss hírrel szolgált a gilice.hu. Sajnos nem pozitív, mert a jeladó nem közvetít, így nem tudni mi lehet Apajjal.
Mivel június 15.-én azt írták, hogy nehezebb jelet fogni, így én abban bízom, hogy a jeladó ment tönkre és gólyafink vígan éldegél, bandázik a többi ifjonc gólyafival valahol Törökországban.
Elpusztult jeladós gólyákon a jeladó továbbra is jelzett, így találtak rá tetemükre.

Gyűrűzött madár, hátha egyszer egy éber fotós elcsípi 2-3 év múlva...hogy fogunk majd akkor örülni ;-)...főleg ha visszatér hazánkba családot alapítani.


Június 15. -
Apaj mégsem szánta rá magát, hogy hazajöjjön (eddig). Törökországban repked.A jelek a lakott területek közelében gyengébbek, ritkábban jönnek a sok háttérzaj miatt, így az adások néha ki is maradnak/maradhatnak, de aggodalomra nincs ok.


Friss hír július 25. -

Hosszú napok teltek el és nem adtunk hírt Apajról. Sajnos úgy tűnik nem is fogunk tudni.Ennek oka, hogy Apaj jeladója 2011. június 10-én, délután 4 órakor adott utoljára. Azóta hiába ellenőrizzük minden lehetséges alakalommal a jeladó hallgat. KÉrésünkre török madárbarátok meglátogatták a legutolsó ismert helyet, de ott Apajt nem találták. A környékbeliek elmondása alapján június 10 körüli napokban több gólyacsapat is járt arra, de elhullott gólyát nem találtak. Sajnos elképzelésünk sincs, hogy mi történhetett Apajjal.

(Forrás: gilice.hu)

2011. július 30., szombat

Röszke

Csak egy fióka van itthon, az is fekszik mert nagy szél van náluk.


Megjött a szülő, de nem etette meg, repülni hívja.


Kért kaját...de nem kapott, pedig nyúlkált a szülő csőrébe is...ilyenkor szigorúak a szülők, nem etetik meg őket. Nem lóghatnak a nyakukon, ki kell repülniük és önálló életet élni. Ha kirepül és nem sikerül vadásznia, akár a szántóföldön is megeteti őket a szülő, nem kegyetlenek és nem hagyják éhezni őket, míg teljesen nem önállóak.


Inkább elkezdett takarítani :-)...de továbbra is felette körözhet a szülő, mert behúzott nyakkal fel feltekintget rá :-)


Hopp és kirepült :-)...a szülő nyert ;-)...hosszú percekig tartott mire rászánta magát, szerintem félhet ebben a nagy szélben. Ez a kicsi egyáltalán nem magabiztos, annyira bújt mindig a tesójához, nem akaródzik neki elhagyni a biztonságos szülői fészket.

Gögglingen

Hatalmasak lettek ezek a fiókák, kicsit borongós idő van náluk.

Petershagen

Egyik most repült ki, de olyan gyorsan, hogy menteni sem volt időm :-O


csak egy rövid körre ment, már vissza is jött és elégedetten tollászkodik :-)

Neupotz

Etetés...


-Tesó, egy szem morzsa sem maradt?

Ustron

Etetés volt.


Egyik kirepült :-O


Ő is nagyon menne már...neki még nem sikerül.

Bornheim 1

Már tegnap is üres volt a fészek, a fiókák bandáznak mert egyre több bornheimi fészek üres, vagyis visszafoglalták a szülők, mint itt is ;-)

Bornheim 3

A kis focistáim is kirepültek, csak a nagy piros lábú szülő van itthon.

Darány

Hazajöttek enni, mert enni azért kell csavargás közben is. Még nem sikerül nekik vadászni, mert naponta ez a program, hogy hazarepülnek ha éhes a begyecske. No majd lesznek még sikeresebbek ;-)


Aztán elhussantak 2 perc múlva :-)

Zalaistvánd

Darázsi Zsolt hozott képeket a megmentett zalai fiókáról, hát igen snájdig legényke lett belőle...mondhatnám akár az apja ;-)

H451 gyűrűs fióka, akinek igen frappáns nevet adott Papa vagyis Darázsi Zsolt...Zala István :-)


Fenékpuszta szanatórium lakói...

Zalaistvánd

Zala és Léna...tavaly a vihar miatt, idén a fertőzés miatt veszítették el utódjaikat...1 szem fióka kivételével.


Indulásra készen...


Léna elhussant, íme a fess legény Zala ;-)

2011. július 28., csütörtök

Darány

Volt egy kis zuhé, kisebb tavacska lett a fészek közepén. A fiókák csavarogtak, most értek haza a szülővel uzsonnázni.


Nagyon éhesek, percekig etetett a szülő.


A szülő már menekülőre fogta...


Halászat... vagy helyben a kiskocsma, ahol leöblíthetik az uzsonnát :-)


Mint az ázott verebek, úgy néznek ki...

Röszke

A harmadik tesó már végleg kirepült. Ők még visszajárnak, nagyon egymáshoz bújósak, az egyik kisebb növésű, szerintem kislány lehet...mivel a fiúk jóval nagyobbak. Nagyon összenőttek, csak remélni merem, hogy a fiú tesó nem hagyja magára hugicáját a bandázásban.


Nagyhalász

Igyekszem a hazai gólyákról több képet feltenni, 1-1 fióka már végleg kirepült, hamarosan követik a tesók... és egyre több üres fészek lesz... a szülőket még pár hétig láthatjuk, míg megerősödnek az útra.


Védett madarak pusztítása

A szigorú szabályozások ellenére riasztóan sok védett és fokozottan védett madarat pusztítanak el Európában.

A számos „madárpusztítási mód” közül kétség kívül a mérgezés okozza a legnagyobb természeti kárt, nem beszélve a komoly humán-egészségügyi kockázatáról. „1998 és 2010 között 977 védett és fokozottan védett madár esett bizonyítottan illegális mérgezés áldozatául, és a meg nem talált áldozatok száma ennek többszöröse lehet” – mondta Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője. A magyarországi mérgezéseknek a legnagyobb hatása a világszerte veszélyeztetett parlagi sasra volt. Az elmúlt hat évben 45 példány került kézre - 36 bizonyíthatóan, 9 feltételezhetően mérgezés következtében –, közülük mindössze 7 példányt sikerült gyógyultan szabadon engedni.



A parlagi sasok mellett többek között 65 rétisas, 12 kerecsensólyom és 271 egerészölyv is szerepelt az áldozatok között. A mérgezések mellett hazánkban is rendszeresen előfordul védett madarak lelövése és fészekbelövés is. Magyarország a madárcsempészet kedvelt útvonala is, szerencsére az elmúlt évtizedben több szállítmányt sikerült feltartóztatni.

( Forrás és fotó: http://www.mme.hu/, http://greenfo.hu/ )

Lelőttek Máltán egy magyar kanalasgémet



Magyarországon gyűrűzött kanalasgémet lőttek le a máltai Salina madárrezervátumban. A madarat Fejér megyében jelölték meg színes gyűrűvel még 2009 júniusában, ez volt az első - és egyben az utolsó - "megkerülése".

A madarat fényes nappal egy forgalmas út mentén lőtték le. Szemtanúk egy kék autót is láttak a környéken, amelynek egy ronggyal le volt takarva a rendszáma.

Ez már a második eset, hogy fiókaként gyűrűzött fokozottan védett madarakat lőnek le a Salina madárrezervátumban. Tavaly német halászsas is a vadászok áldozatául esett.

A kanalasgém a trópusokra jellemző ibiszfélék nálunk még szerencsére gyakori képviselője, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Hazánkban 1.000 - 1.200 pár költ.


(Forrás: http://www.mme.hu/)
(Fotó: Ray Galea )

Koronás daru fiókák



A szülőpár – tisztes nevükön Mami és Papi – igen sikeresnek számít tenyésztési szempontból. Tanzániából kerültek Budapestre 1999-ben, s az elmúlt években esztendőnként felneveltek egy-egy fészekaljnyi fiókát. Érdekesség, hogy szinte mindig három fiókájuk van, és a tojásból való kikelés ideje is csaknem naptárnyi pontossággal július derekára szokott esni. A tavalyi fiókák például 20-án keltek ki.



(fotó: Bagosi Zoltán )
(forrás:http://www.zoobudapest.com/)

2011. július 27., szerda

Darány

Egy kis éjszakai körkép következik, avagy hogy szeretnek a gólyák aludni :-)

A mieink fekve szeretnek aludni...szülői takarásban...kedvenc helyük a kamera előtti alvás...most szerintem Ludmilla áll itt, mert kicsi a begytolla. Chucknak hatalmas férfias begytolla van :-)
A fiókák neve, íme:
HY 741 Alma
HY 742 Angyal
HY 743 Alkony

Nagyhalász

Ma már csak 2 fióka volt itthon, akiknek épp nincs jobb dolguk mint éjszaka közepén tollászkodni :-)
Lett névszavazás, íme:
HY550 Tiszavirág - ő szenvedett áramütést első kirepülésénél :-(
HY551 Róna
HY552 Remény
HY553 Szellő

Höchstadt

Már csak 2 fióka éjszakázik itthon, az egyik állva, a másik fekve...az előbb felállt kicsit nyújtózkodni és vakarózni, aztán csüccs vissza :-). A környéken gyülekezhetnek a gólyafik, mert akkor maradnak el, ha már bandáznak.
A szülők nem hagyják magukra, míg teljesen nem önállóak, addig tanítgatják őket és védelmezik a fiókákat akár életük árán is...más fészkekben erre nem egy példa volt az elmúlt években, hogy a harcban megsérültek és elpusztultak.

Mannheim

Egyik testvér kilóg az állók sorából és megadja a módját a kényelmes fekve szunyálásnak, teljesen igaza van ;-)

Bornheim 1

Itt állva alszik a 2 fióka. A többi bornheimi fióka is állva alszik :-)

Ustron

Ők kicsi koruk óta fekve alszanak...szintén nincs velük szülő, de a fészek mellett van egy épület, valószínű hogy onnan figyelik őket.

Assen

Itt pedig állva szeret aludni a 4 fióka, a szülők a közelben őrzik álmukat, sok fészekben nem együtt alszanak a fiókákkal mikor már nagyobbak, de nem hagyják őket egyedül, ott vannak a közelben.

Lewków

Itt a 4 kis kupac fekve szeret aludni, velük fekszik az egyik szülő is a bal szélén, olyan aranyosak így családiasan :-)

2011. július 25., hétfő

Darány

Nagyon édesek így együtt :-)...sajnos nem sokáig lesznek így édes hármasban, lassan kirepülnek és elkezdődik az élet.

2011. július 24., vasárnap

Lask

Itt az első fióka benyúl a szülő csőrébe és húzza ki a finomságot :-)


Gyors rendrakás, egyik csőrében egy nagy ág, másikéban nylon...kár hogy kicsi és homályos a kép, nagyon aranyosak élőben :-)

Ligota

Kis aranyosak ők is :-)

Ustron

Az egyik nagyon gyakorol :-)

Bornheim 2

Tegnap is csak 2 tesót láttam itthon, remélem nincs baj és a szüleivel csavarog a harmadik fióka.